Wednesday, July 30, 2008

Er læreboken en avansert web-tekst?

På samme måte som nyere internett-tekster, har lærebøkene i hele modernismen vært lest fragmentert og vekslende med hverandre: En time norsk, den nest tysk, og gjerne en repetisjon av første kapittel.

Lyd og levende bilder har de riktignok ikke, men lesemåten er i stor grad den samme når siden inneholder bilder, tabeller og stikkord i margen rundt teksten proper. På mange måter er også betingede dialoger og rollespill del av bokens utvidede tekst. Interaktivitet i form av klikk-og-respons er naivt og enkelt i forhold til den interaktiviteten som foregår når lærebokforfatter må forutse elevenes progresjon et år fremover. Og når læreboken styrer undervisningen i en klasse eller er utgangspunkt for en yrkesgruppes utdannelse, er den grunnlag for et IRL-samfunn som har mange fellestrekk med web-communities.

Alt dette må jo bety at læreboken er en avansert forløper til de elektroniske tekstene, bare i et mindre teknisk krevende medium.

2 comments:

Siri Randem said...

Hei Jorun!
Jeg har lest innleggene dine, men dette er første kommentar.

Hvordan er det med lyd-input i de nåtidige læreverkene i engelsk? Finnes det cd'er/andre media f.eks nettbaserte til de nåtidige læreverkene?

Jeg har undervist engelsk både i grunnskole og for voksne i mange år, og brukte alltid kassetter med ulike lyd-input som verktøy/verkstedslæringsstasjoner i undervisningen. Det kunne dreie seg om tekster, dialekter, dialoger, sanger, o.a. Nå har jeg vært borte fra dette noen år, og har ikke undrsøkt selv om cd/andre media brukes i klasserommene.

Har du sett/analysert dette?

:)

Jorun said...

Hei! Takk for et interessant spørsmål, som jeg skulle ønske jeg kunne bruke mer tid på i oppgaven min.

Jeg har ikke gjort noen analyse, men har hørt gjennom CD-ene og materialet på nettstedene til de fleste verkene som er i bruk i første og andre klasse i år. Alle verkene har CD i god kvalitet, og nettsteder i varierende kvalitet. Til sammen finnes her en enorm rikdom av sanger og regler, en del dialog og opplesninger, og noen få dataspill.

Jeg har ikke hatt anledning til å undersøke hvor mye disse brukes, eller til å sette meg inn i andres undersøkelser av mediebruk i klasserommet. Men såvidt jeg vet skal det finnes PC og/eller CD-spiller tilgjengelig for de fleste klasser, så mulighetene er gode.

De tekniske mulighetene for lyd-input ser imidlertid ikke ut til å være fullt utnyttet. Kanskje fordi CD og egen stemmebruk dekker behovet uten bruk for å bringe nye verktøy inn i klasserommet? Men jeg har i andre sammenhenger sett gode resultater med film og dataspill (edutainment) og virtuell interaksjon (for eksempel MOO) i undervisning av eldre barn og voksne.